vid

Note to English readers of this site: as there already will be a tremendous amount of feedback and tutorials in English over the Lightroom 4 beta launch, I will cover the new features in this blog post in Dutch only, in order to give the readers of my Dutch Lightroom books a better reading experience. Future blogposts on other topics will still be in English, of course. Thanks for your understanding. You can find a full list of all Lightroom 4 related posts (in English and other languages here : http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2012/01/lightroom-4-beta-resources.html)

Het is zover: pal op de zesde verjaardag (worden we oud of wat?) van Lightroom 1 lanceert Adobe de beta versie van Lightroom 4. Het woord beta is hier voorlopig even belangrijk als het woord 4: Beta wil zeggen dat dit geen afgewerkt product is. Het is bedoeld om uit te proberen en om fouten en problemen op te sporen vooraleer de finale release er komt. Om die reden kan je ook geen Lightroom 3 Catalogi upgraden naar deze Lightroom 4 Beta. Dat zal uiteraard wel kunnen wanneer Lightroom 4 zelf er is. Er is ook geen garantie dat Lightroom 4 Beta catalogi zullen kunnen gelezen worden door Lightroom 4, wanneer dat er komt (en wanneer, dat weten ze alleen bij Adobe). Toch nodig ik je uit om de Beta te downloaden om een paar foto’s te importeren en er eens mee aan de slag te gaan. Niet alleen kan je er Adobe, en dus uiteindelijk alle andere Lightroom gebruikers een dienst mee bewijzen, maar je zult ook uit de eerste hand de nieuwe features eens aan de tand kunnen voelen.

Download-site voor de beta: http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4/

Het officiële Adobe Forum: http://forums.adobe.com/community/labs/lightroom4/

Lightroom 4 Beta Youtube Channel: http://www.youtube.com/lightroom

En dat brengt ons meteen bij wat er allemaal nieuw is: in deze blogpost geef ik een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden. In de komende weken ga ik op sommige van die nieuwigheden dieper in gaan met meer concrete blogposts en misschien wel een paar videootjes. Voor wie geen zin heeft om alles te lezen nu al dit: dit is een serieuze update met tal van nieuwe goede features. Maar het is ook een update die een inspanning van de gebruiker zal vragen om het onderste uit de kan te halen. Je zal voortaan nog meer in Lightroom kunnen doen, en dat kunnen we alleen maar toejuichen!

De meest in het oog springende nieuwigheid is dat de modulepicker van 5 naar 7 gegroeid is. Inderdaad: er zijn nu zeven modules, en het zijn geen dwergjes!

Geotagging in de nieuwe Map Module

Deze compleet nieuwe module laat je toe om beelden te voorzien van GPS-coördinaten. Dat kunnen gegevens zijn die automatisch uit een tracklog van een gps-toestel geïmporteerd worden of locaties die manueel toegevoegd worden via de Google Maps kaarten die in deze module beschikbaar zijn.

De Map module laat je namelijk toe om naar locaties te zoeken en deze toe te wijzen aan geselecteerde foto’s. Uiteraard kunnen ook foto’s die al GPS-coördinaten hebben (via een in de camera ingebouwde GPS-encoder) op de kaart weergegeven worden.

Nog een nieuwe module: Book (Boek)

Eén van de (weinige) punten waar Lightroom onder moest doen voor dat andere workflow-pakket, Apple Aperture, was het maken van fotoboeken. Met Lightroom 4 brengt Adobe daar verandering in. Behalve de mogelijkheid om PDF boeken aan te maken, is er integratie met Blurb, één van de marktleiders in digitaal geprinte fotoboeken, om vanuit Lightroom aangemaakte fotoboeken meteen te kunnen bestellen.

Voor het maken van een fotoboek heb je de keuze tussen automatisch of manueel. In beide gevallen kan je beroep doen op sjablonen, waarvan er bijna tweehonderd zijn. Typisch voor Adobe is dat veel belang gehecht werdt aan de opmaak en weergave van tekst. Je kan automatisch tekst laten toevoegen uit metadatavelden zoals het Caption (Bijschrift) veld of zelf tekst ingeven.

Hopelijk worden er op termijn nog leveranciers aan het aanbod toegevoegd.

Nieuwe Process Version 2012 en aanpassingen in het Basic (Standaard) Paneel in de Develop Module

Voor ervaren Lightroom-gebruikers wordt dit ongetwijfeld de belangrijkste aanpassing: er is – alweer – een nieuwe Process Version, de overkoepelende naam voor de technologie waarmee Raw bestanden ontwikkeld worden. Niet alleen de naam, maar ook de invulling en het bereik van een aantal schuifregelaars in het Basic paneel werd aangepast. De nieuwe schuifregelaars zijn voortaan Whites, Blacks, Highlights en Shadows. Ze laten je toe om nog meer dynamisch bereik uit een raw-foto te toveren maar een verwittigd man is er twee waard: ze zullen wel even wennen zijn. Voor wie liever de klassieke schuifregelaars heeft, is er nog altijd de oude Process Version 2010. Ik raad je aan om eens te spelen met foto’s die je in vorige versies niet goed afgeregeld kreeg.

Het algoritme van de belangrijke en populaire Clarity (Helderheid) schuifregelaar werd ook aangepakt zodat het lokaal contrast sterker kan opgedreven worden zonder storende neveneffecten zoals halo’s.

Controlefreaks zullen dan weer de mogelijkheid appreciëren om in de Tone Curve (Kleurtintcurve) per kanaal correcties uit te voeren.

Tenslotte is er ook een nieuw algoritme om – los van de lens-specifieke correcties – chromatische aberratie weg te werken.

Nieuwe controles in de lokale aanpassingen: borstel en verloopfilter

De opties die beschikbaar zijn in de lokale aanpassingsborstel en het verloopfilter zijn uitgebreid: voortaan kan je lokaal ook ruisonderdrukking en witbalans toepassen (handig voor die flitsfoto’s waar je een correctiefilter op je flitser vergeten was). Een andere lang gevraagde feature, namelijk het lokaal kunnen ophelderen van schaduwen en recupereren van hooglichten is nu ook een feit.

Nieuw: Soft Proofing

Dit is ook een eigenschap die al een tijdje op de wishlist van veel Lightroom-gebruikers stond. Via Soft Proofing kan je op je scherm simuleren hoe een foto er afgedrukt zal uitzien en zo eventueel nog bijsturen vooraleer je de print maakt. Je kan papier en gebruikte inkt simuleren en het verschil tussen Perceptual en Relative Rendering Intent simuleren. Een leuke optie is dat je een Virtuele Kopie kan maken, specifiek om de tijdens het softproofen geconstateerde nodige aanpassingen op toe te passen.

Nieuw: doorgedreven ondersteuning voor video.

Lightroom 3 liet je toe om video’s te importeren, maar veel meer kon je er eigenlijk niet mee doen. In Lightroom 4 wordt de video-ondersteuning verder doorgetrokken. Je kan videobestanden van de populairste digitale spiegelreflexen, compactcamera’s en smartphones importeren en Lightroom ondersteunt ook het AVCHD video formaat van Sony digitale spiegelreflexen.

Eens geïmporteerd kan je de video rechtstreeks in Lightroom afspelen en ook inkorten door ‘In’ en ‘Out’ punten aan te duiden. Je kan een stilstaand beeld uit een video halen en opslaan als JPG en je kan ook om het even welk beeld aanduiden als ‘poster frame’, het miniatuurbeeld dat de video voorstelt in de rasterweergave.

Veruit de spectaculairste nieuwigheid is dat je een aantal bewerkingsparameters uit de Develop (Ontwikkkel) Module kan toepassen op videobestanden, gaande van Witbalansaanpasssingen, over contrastaanpassingen met de kleurtintcurve tot en met zwartwit-conversies!

De bewerkte video kan dan uiteraard geëxporteerd worden en video’s kunnen naar Facebook of Flickr upgeladen worden.

Meer ondersteuning voor email rechtstreeks vanuit Lightroom.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je snel een foto naar iemand wil emailen? Dat kon al enigszins in Lightroom 3 maar Lightroom 4 maakt het nog gemakkelijker met de opdracht Email Photos uit het File menu je kan je email client of webmail configureren om foto’s vanuit Lightroom te emailen. Er is zelfs een adresboek waarin je vaak gebruikte geadresseerden in kan opslaan.

Meer opties voor DNG-gebruikers

Een nieuwe ‘lossy compression’ optie laat veel kleinere bestanden toe met slechts miniem kwaliteitsverlies en is ideaal om iets minder belangrijke beelden op te slaan.

De mogelijkheid om de resolutie te verlagen bij het exporteren laat toe om lage-resolutie versies van een raw-bestand te exporteren die toch de voordelen van het raw-bestandsformaat behouden.

Dit zijn zowat de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen: een indrukwekkende lijst, als je het mij vraagt.

Kleinere aanpassingen (de JDI’s (‘Just Do It’s’)

Elke nieuwe Lightroom-release heeft ook een aantal ‘JDI’s’: dat zijn zaken die programmatorisch niet zoveel werk vragen  en er door de ingenieurs ‘tussen’ genomen worden.  Relatief weinig werk voor de Lightroom-ingenieurs dus, maar vaak verdraaid handig voor ons, de gebruikers. Zo kunnen Mac-gebruikers voortaan net als Windows-gebruikers de taal van Lightroom onafhankelijk van de taal van hun besturingssysteem instellen! Andere leuke ‘kleine’ nieuwigheden zijn ondermeer ondermeer:

- Nieuwe zoom verhoudingen(1:8 en 1:16)

- Mogelijkheid om in de Library Module meerdere mappen tegelijkertijd te verplaatsen

- Ruisonderdrukking wordt voortaan altijd getoond, ongeacht het zoom-niveau

- Door te rechterklikken op de Modulekiezer kan je modules die je nooit gebruikt uit het zicht verwijderen

- Presets in Quick Develop worden nu hiërarchisch in plaats van alfabetisch weergegeven

- Geëxporteerde flash-webgalerijen hebben nu kleurmanagement

- Het branden van een DVD met geëxporteerde foto’s is nu ook mogelijk op 64 bit Windows systemen

- Meer controle over welke metadata wel en welke niet geëxporteerd worden in het exportdialoogvenster

- Het vlagstatuut (‘Pick’) is nu een globale eigenschap: vroeger kon een foto in zijn map een vlag hebben en dezelfde foto in een verzameling geen vlag. Vlaggen waren vroeger een ‘lokale’ eigenschap. Dat is dus niet langer het geval.

Ziezo, tot zover een overzichtje van de belangrijkste nieuwigheden. Ik probeer in de komende dagen af en toe een video te posten die één van de nieuwigheden onder de loupe neemt. Vragen, suggesties, feedback? Je kan ze kwijt in de comments!

Wil je op de hoogte gehouden worden met nieuws en tips over Lightroom en de trainingen die ik er over geef, schrijf je dan in op de nieuwsbrief. Dat kan via de link in de rechterkolom op deze blog.

 

 


This entry was posted in Lightroom, Lightroom Workshops and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to vid

 1. Hoi Piet,
  Interessante voorbeschouwing, dank daarvoor!
  Export voor het web kon via gratis SimpleViewer maar dan niet voor én Flash (standaard desktop computers) én HTML5 (iPad, iPhone, edm). Daarvoor kocht ik zelf de svBuilder Pro die dan beide versies maakt en een soort opsplitsbestand er voor steekt. Zou zoiets ook kunnen met de standaard LR4 of blijft die extra software noodzakelijk?
  Groeten,
  Willem

 2. Frans Schrijver says:

  Hallo Piet,

  Allereerst vriendelijk dank voor je zeer informatieve blog m.b.t. Lightroom 4. Je v ervult echt een voortrekkers rol.

  Voorts begreep ik uit je nieuwsbrief dat de flitsworkshop op 22 januari 2012 reeds volgeboekt is. Komt er nog een 2e kans om in te schrijven?

  Een andere vraag betreft je e-book “Making Light 1″. In hoofdstuk 5.7 My travel setup vermeld je dat je op je Gitzo statief “a lightweight umbrella swivel adapter” gebruikt zodat je je statief als een provisorisch lichtstatief kan gebruiken.

  Zou je misschien de naam van deze swivel adapter kunnen noemen en wellicht de winkel waar je dit kunt kopen.

  Zelf heb ik een Gitzo GT2930 EX, Basalt Tripod en een Gitzo GH2780QR, Center Balhoofd. Zou deze swivel adapter hier ook op passen? Ik veronderstel dat je wel het balhoofd er af moet draaien om de swivel adapter er op te monteren.

  Alvast vriendelijk dank voor je reactie.

  Groetend,

  Frans Schrijver

 3. Ton Janssen says:

  Piet,

  Dank voor je informatie omtrent Lightroom 4 Beta.

  Let wel: installatie voor Windows XP is thans verleden.

  Vriendelijke groet,

  Ton Janssen

 4. Mischa says:

  Een paar leuke updates, maar de “Meer controle over welke metadata wel en welke niet geëxporteerd worden in het exportdialoogvenster” lijkt minimaal “meer controle” te zijn. Je kan nog steeds niet gewoon van elke metadata-item aangeven of je het wil exporteren of niet. Ik wil bv wel diafragma, sluitertijd, mm, caption, gps en copyright exporteren, maar het feit dat ik Canon of Nikon gebruik en lenstype vind ik dan weer onbelangrijk…

 5. Dag Mischa, voor maximale controle kan je best gewoon Metadata Wrangler als export plugin installeren:
  http://regex.info/blog/lightroom-goodies/metadata-wrangler

 6. Inderdaad Ton en andere gebruikers: geen XP meer…

 7. Dag Willem, op het eerste gezicht lijken de web-outputmodules niet echt veranderd. Ik denk dat je dus de extra software zal moeten blijven gebruiken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please enable javascript to post a comment !

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>