Kruip eens in je schelp…

Omdat ik mijn Lightroom Workshops interactief en toepasselijk wil houden, beginnen we de dag altijd met een kleine fotoshoot. Niks speciaals, het is immers geen Strobist cursus. De bedoeling is gewoon om een aantal verse raw-beelden te hebben en aan de hand daarvan een concrete, volledige Lightroom-workflow van import tot web-gallery te demonstreren in het eerste uurtje van de workshop.

Daarna overlopen we de verschillende modules in detail, maar de kleine ‘shoot’ vooraf helpt om de verschillende modules in hun onderlinge perspectief te zien. Soms leveren die mini-shoots leuke beelden op, zoals deze foto van Tomas, die eigenlijk gewoon bedoeld was om de witbalans in te stellen. De National Geographic Fotogids die Tomas vasthoudt, heeft aan de binnenkant een grijze flap die in noodsituaties als grijskaart kan gebruikt worden.

Voor de fotoshoot gebruik ik een standaard Clamshell Setup. Dat is Strobistiaans voor twee parapluutjes op één statief, waarbij de bovenste licht naar beneden wijst en de onderste licht naar boven. De twee parapluutjes raken elkaar bijna in het midden, en de bedoeling is dat je de lens – best voorzien van een lens hood – tussen beide parapluutjes door priemt en zo je onderwerp fotografeert. Het geheel lijkt een beetje op een opengeklapte schelp, vandaar de naam. De bovenste flits staat één of twee stops sterker ingesteld dan de onderste. Het levert een heel mooi licht op, en karakteristieke dubbele catchlights in de ogen. Op deze foto merk je de Clamshell Setup ook aan het feit dat de schaduw van de handen boven de vingers ligt. Dit komt omdat – ondanks de lagere sterkte – de handen natuurlijk een stuk dichter bij de onderste plu zitten, zodat die toch relatief sterker is.

In mijn setup vervolledig ik de Clamshell nog met een derde flits, die op de achtergrond gericht staat, met de bedoeling om deze helemaal wit te maken. Dat lukte tot nu toe niet helemaal, omdat ik mijn flitsen met Nikon’s CLS aanstuurde, en je daar maar twee groepen kan instellen (tenminste met de ingebouwde flits van de D700 als Commander; met een SU-800 als Commander of een SB-800 als Commander zijn dat er drie). Mijn achtergrondlicht stond tot nu toe in dezelfde groep als de bovenste paraplu van de Clamshell, maar dat was eigenlijk te weinig om de achtergrond helemaal wit te krijgen. In Lightroom poetsen we dat dan op met een Local Adjustment Brush. After all, it’s a Lightroom Workshop, right? :-)

Normaliter zou mijn probleem snel opgelost kunnen worden met 4 PocketWizards, waardoor de drie flitsen elk verschillende flitssterktes zouden kunnen hebben, maar ik heb ‘maar’ drie PokkeWizards. Ik vond 600 € al duur genoeg voor zo’n setje veredelde walkie-talkies. Uiteindelijk heb ik toch een uitweg uit de impasse gevonden, maar dat is voor een volgende post.

This entry was posted in Digitale foto-albums, Lightroom Workshops, Nikon Stuff, Photography, Strobist. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kruip eens in je schelp…

 1. Als Canongebruiker ben ik blij met de ETTL ‘group C’ om de achtergrond te belichten. Misschien ook nog zo’n extra SB800 kopen? Ikzelf kocht ook liever nog een extra flits ipv die pocketwizards (tot nog toe heb ik maar zelden meegemaakt dat ze niet triggerden, maar soms zou ik wel eens willen experimenteren met flitsen om het hoekje of door een buitenraam :-( )
  Leuk portret!

 2. Nikon’s CLS biedt ook de mogelijkheid van drie groepen, maar je moet dus ofwel een SB-800 flits of SB-900flits als Commander gebruiken, ofwel een SU-800 (dat is een dedicated controller, die enkel als controller kan dienst doen).
  Voor één keer vind ik wel dat Nikon een voordeel heeft t.o.v. Canon in die zin dat de ingebouwde flits van de D700, de D70, D200, D300 (en naar ik vermoed ook de D80 en de D90) ook als Commander kan dienst doen, maar dan wel met de beperking van maar twee groepen. Het leuke van dat systeem is dat je met maar één externe flits je toch al een ‘off camera flash’ setup kan opbouwen, zonder pocketwizards.
  En wat die pocketwizards betreft: ik heb ze ook nog maar zelden nodig gehad: vooral buitenshuis en in fel zonlicht wil het CLS wel eens niet werken, en dan is het geruststellend om die PW’s te hebben.

 3. Frederik says:

  Knap shot, en goeie uitleg. Ik gebruik geweldig goedkope Cactus triggerkes, da werkt ook ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please enable javascript to post a comment !

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>