Matt Brandon en ik zijn momenteel de laatste hand aan het leggen aan de videocursus ‘The Art of Travel Portraiture’. Deze is gefilmd op locatie in Kolkata en zal gereleased worden in November. Tot 30 september kun je een exclusieve preview zien van één van de video's van de cursus over compositie voor reisportretten. Wil je deze tips in de praktijk brengen? Doe dan mee met de Kolkata 2022 Workshop en ervaar de tutorial live! Kolkata is de gedroomde locatie voor reisfotografie. Scroll verder naar beneden om alles over de workshop te lezen en één van de laatste plaatsjes te boeken!

Hieronder kan je de herhaling zien van het webinar ‘The Magic of Travel Photography in Kolkata’ van 29 juli. Als je zin hebt om met ons mee te gaan naar Kolkata in oktober, dan kan je je inschrijven via de link onder de video. Er zijn momenteel slechts twee plaatsjes meer vrij voor deze geweldige workshop!

2022 Kolkata Photo Workshop Experience

24 - 31 oktober, 2022

‘Calcutta is beautiful. Wherever you place a camera, you get a vision!’
— Pradeep Sarkar, Bollywood director

De 2022 Kolkata Photo Workshop Experience | Kolkata, India | 24 - 31 Oktober, 2022

Ben je klaar om terug te gaan reizen en fotograferen na meer dan twee jaar Covid-beperkingen? Ik alvast wel! Daarom ben ik super enthousiast dat mijn vriend en collega Matt Brandon me opnieuw heeft uitgenodigd om gast-instructeur te zijn op de 2022-editie van de ‘Location Portrait & Lighting Masterclass’, een masterclass rond reisfotografie en reisportretten. We vonden de 2020-editie in Kolkata zó leuk, dat we er in oktober van dit jaar terugkeren met een nog beter programma!

De Workshop

India in het algemeen en Kolkata in het bijzonder zijn altijd al een paradijs voor fotografen geweest. Maar zelfs de beste locaties en de meest interessante onderwerpen zijn niet genoeg om geweldige portretten te maken. Er zijn nog andere factoren die een rol spelen en de belangrijkste daarvan is de belichting.

In deze fotoworkshop zullen we veel tijd besteden aan het werken met beschikbaar licht, flitslicht en de combinatie van beide. Deze workshop helpt je eventuele angsten voor flitslicht te overwinnen en laat je het gebruiken als een extra en super-interessant hulpmiddel in je fotografische toolbox. Ook zal er ruimte zijn voor klassieke straatfotografie. Het is de mix tussen deze twee benaderingen van reisfotografie die deze workshop zo uniek maakt.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van het soort beelden die je tijdens deze zevendaagse workshop, kan verwachten om aan je portfolio toe te voegen.

 
 

Je coaches: Matt Brandon en Piet Van den Eynde

De meeste workshops hebben maar één instructeur; deze heeft er twee: de internationaal bekende reisfotograaf Matt Brandon en ondergetekende. We hebben allebei een passie voor reizen in het algemeen en India in het bijzonder en onze gecombineerde fotografische ervaring maken deze fotoworkshop tot een unieke ervaring.

Matt Brandon (www.thedigitaltrekker.com) woont in Maleisië en is een humanitaire en reisfotograaf, die samenwerkt met ngo's om hun verhalen te vertellen en hun veldpersoneel op te leiden om hetzelfde te doen. Matt is niet alleen bekend als fotograaf maar ook als internationale workshop-instructeur. Zijn beelden zijn gebruikt door klanten als National Geographic Traveller, Asian Geographic, de BBC, Honda Motor Corporation en Bombardier Transport Corporation, KLM Airlines en anderen. Zijn fotoreizen brachten hem al naar landen zoals Egypte, Tibet, India, Indonesië, Thailand, de Malediven, de Filippijnen en Maleisië om er maar een paar te noemen.

Matt is een Fujifilm X-fotograaf voor Maleisië. Lees voor meer informatie over Matt zijn volledige profiel op PhotoShelter.

Piet Van den Eynde is een Belgische freelance fotograaf gespecialiseerd in reisportretten. Als Adobe Photoshop Lightroom Certified Expert heeft hij talloze boeken geschreven over Adobe Lightroom. Ook schreef hij het boek ‘Flash! Flitsfotografie op locatie’ en binnenkort verschijnt van hem ‘101 tips voor Reisfotografie’. Hij schrijft ook artikelen voor fototijdschriften over de hele wereld.

Wanneer hij niet aan het reizen of het schrijven is, maakt hij videocursussen over fotografie en beeldbewerking. In 2009 gooide Piet zijn camera, een flitser en een paraplu in zijn fietstassen en fietste 8000 kilometer door Azië. Piet zal tijdens deze workshop off-camera flitstechnieken en Lightroom-bewerking aanleren. Piet is ook een Fujifilm X-fotograaf.


Wat je zal leren tijdens deze workshop...

1. Herken geweldig licht

We leren je kijken naar licht en helpen je de eigenschappen zoals richting, kwaliteit en kleur te begrijpen. Je zult zien dat slecht licht niet bestaat, maar dat het een kwestie is van licht te kiezen (of te maken) dat past bij wat je met je foto wilt zeggen.

2. Hoe werk je met flitslicht los van de camera?

Matt en ik zullen je niet alleen de basisprincipes van off-camera flitsen meegeven, we zullen je ook pushen om nieuwe en meer gevorderde technieken uit te proberen. Je kan daarbij gebruik maken van ons arsenaal aan flitsers en lichtomvormers.

3. Compositie technieken in de praktijk

Wil je feedback op je foto’s? We zijn er voor je! Indien je dat wenst, geven we ook suggesties om je te helpen groeien als portret- en reisfotograaf.

4. Tips en trucs voor Lightroom

Matt en ik doen het gros van de nabewerking van onze afbeeldingen in Adobe Lightroom (met af en toe een uitstapje naar Photoshop). Er zullen momenten zijn waarop we met de hele groep of met jou individueel samenzitten en tonen hoe we onze beelden van raw naar resultaat brengen.


Wat anderen zeggen…

Dit wordt een geweldige workshop, maar je hoeft ons niet op ons woord te geloven: dit is wat alumni George, René en Thomas te zeggen hebben:

 
Na twee workshops bij deze twee geweldige docenten te hebben gevolgd en na slechts twee jaar fotograferen ben ik deze zomer van een complete beginner naar het fotograferen van mijn eerste bruiloft geëvolueerd. Ik kan deze kans niet genoeg aanbevelen.
— George Neill, systeemanalist en enthousiast fotograaf
Dit is een workshop die een blijvende indruk achterlaat. Neem het hectische straatleven en de kleurrijke mensen. Voeg de expertise van Matt toe om met het lokale ‘talent’ te werken en breng het verhaal in beeld. Kruid met Piet’s beheersing van dramatische compositie en off-camera belichting. Sluit dan af met je eigen fotografische ambitie en inspiratie. Wat je visuele en technische vaardigheidsniveau ook mag zijn, je foto’s zullen er nooit meer hetzelfde uitzien!
— René Delbar, levenslang fotograaf en materiaal-freak
 
 
De workshop was een geweldige ervaring, ik heb veel vertrouwen gekregen in het fotograferen van zowel straat- als portretten met flitslicht op locatie, waardoor ik fantastische foto’s aan mijn portfolio heb toegevoegd. Heel veel dank aan Matt en Piet!
— Thomas Lippok Vice President Sales, EMEA at HBM

Denk niet dat de workshop alleen over kunstlicht (flits)licht of geposeerde portretten gaat. We gebruiken net zo goed available light- en straatfotografietechnieken. De bovenstaande afbeeldingen zijn door heel India gefotografeerd met alleen beschikbaar licht. In feite is het de mix van deze twee benaderingen van reisportretten die deze workshop uniek maakt. Voor ons is het verschil tussen beschikbaar licht en flits academisch: we gebruiken gewoon het licht dat het beste past bij het beeld dat we voor ogen hebben.

De 2022 Kolkata Photo Workshop Experience: planning*

Houd er rekening mee dat dit een zeer ruwe schets van het reisschema is. Plaatsen die we bezoeken en de volgorde waarin we ze bezoeken, kunnen en zullen waarschijnlijk worden aangepast aan de omstandigheden. Gezien de aard van Kolkata en de ervaring van onze fixer Shivam, zullen we echter altijd iets interessants te fotograferen hebben. De Kolkata-foto’s die je in de onderstaande reisroute ziet, zijn een mix van die van Matt, Shivam en die van mij. Ieder van ons heeft zijn eigen stijl en sterktes en dat maakt deze workshop tot een unieke ervaring.

Maandag 24 oktober: Aankomst in Kolkata

Omdat dit een internationale groep is, komen de deelnemers van over de hele wereld op verschillende tijdstippen van de dag. Ongeacht uw aankomsttijd, wordt u opgehaald op de luchthaven en naar ons hotel gebracht. Je krijgt de kans om je op te frissen en te settelen, waarna we om 19.00 uur afspreken voor een drankje en diner in het restaurant van het hotel. Je maakt ook kennis met onze fixer en gids Shivam. Geboren en getogen in Kolkata, kent hij de stad als geen ander en is hij zelf ook een ervaren fotograaf (veel van de afbeeldingen op deze pagina zijn zelfs van hem). In tegenstelling tot een vaste gids weet hij wat fotografen willen en bekijkt hij de wereld door een fotografisch oog. Na het eten sluiten we de dag af en nemen we wat rust, want de komende dagen zullen in het teken staan ​​van reizen en fotograferen.

Dinsdag 25 oktober: Workshopdag 1

We staan ​​vroeg op en reizen naar de bloemenmarkt bij Mullick Ghat om foto's te maken van mensen die bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden, zoals bloemen op hun hoofd dragen en mooie verkopen. Er is daar een ongelooflijke brug en we zullen geweldig natuurlijk licht hebben dat we indien nodig zullen aanvullen met flits, om de fascinerende dingen die overal om ons heen gebeuren te fotograferen.

Na een verfrissende lunch blijven we het leven fotograferen zoals het zich voor ons ontvouwt, door enkele van de ghats (badplaatsen) aan de Hooghly rivier te verkennen. We zullen ongetwijfeld enkele sadhu's (heilige mannen) vinden, kinderen die in het water springen en mensen die baden en zich wassen in de rivier.

Woensdag, 26 oktober: Workshop dag 2

Vroeg wakker worden voor de shoot bij zonsopgang! We nemen je mee naar de minst gefotografeerde kant van de rivier, maar - zoals vaak het geval is - is dit een van de meest fotogenieke plekken in Kolkata, buiten de gebaande paden. Deze plaats is zeer rijk aan cultuur en je vindt er priesters en andere mannen die zich hier ceremonieel laten scheren. In de middag is het tijd voor wat klassieke fly-on-the-wall straatfotografie in en rond het grootste treinstation van Kolkata, Howrah. Hier kun je mensen vinden die verwoed naar hun treinen rennen, maar natuurlijk, ons kennende, valt er misschien ook een meer formeel, met flitslicht verlicht portret te rapen van een taxichauffeur of een riksja-wallah ...

Donderdag, 27 oktober: Workshop dag 3

Deze ochtend gaan we op pad om de worstelaars te fotograferen. Deze mannen hebben hun Akhara naast de Howrah-brug, die een geweldige achtergrond biedt voor hun activiteiten. We hebben ongetwijfeld ook de kans om een ​​paar meer formele portretten te maken, zoals die uit Varanasi die we hieronder hebben opgenomen om je een idee te geven. Hoe dan ook, deze jongens houden ervan om gefotografeerd te worden en zijn super fotogeniek!

Na de lunch bezoeken we een ander gebied dat buiten de gebaande paden ligt, in de nabijheid v.an de spoorlijn.

Vrijdag, 28 Okoober: Workshop dag 4

Opnieuw een vroege start om een andere fascinerende plaats te bezoeken: China Bazaar. Deze plek zit vol geweldige mensen en gebouwen. Het licht in deze gebouwen is zo aangenaam, dat je misschien niet meer weg wilt!

Toch moet je wel, want een bezoek aan Kolkata zou niet compleet zijn zonder de prachtige koloniale gebouwen in het Kalighat-gebied te bezoeken. Dus na de lunch gaan we daarheen en kun je nog een van Kolkata's must-sees fotograferen: de met de hand getrokken riksja's.

Zaterdag, 29 oktober: Workshop dag 5

Vandaag zullen we de straten van Lebutalla verkennen, die vervuld zijn van de verbazingwekkende Bengaalse cultuur en warme, vriendelijke mensen. Deze plaats heeft een aantal markten, waar een uniek soort natuurlijk licht naar binnen stroomt, maar natuurlijk zullen onze flitsers klaar staan ​​voor het geval we nog een tandje bij willen steken... Afhankelijk van hoe lang we hier blijven, kunnen we in de middag nog een boot op de rivier nemen om de lokale vissers te gaan fotograferen.

Zondag, 30 oktober: Workshop dag 6

Tijdens onze reis zal Matt een sessie geven over het foto-essay en de soorten afbeeldingen die je nodig hebt om een ​​volledig essay te hebben dat je kunt pitchen aan reismagazines - of gewoon kan publiceren in een van je eigen fotoboeken. Vandaag is de dag om die theorie in praktijk te brengen, want we zullen een beetje buiten Kolkata gaan en een baksteenfabriek bezoeken. Ik heb er een paar jaar geleden zo eentje bezocht in Varanasi en het was het hoogtepunt van mijn reis, dus ik kan niet wachten om dit opnieuw mee te maken.

Maandag, 31 oktober: Workshop dag 7

Dit is onze laatste workshopdag, maar wees gerust, het wordt opnieuw een goede. Een van de hoogtepunten van vandaag is een rondleiding door Kumartuli, het gebied waar ‘idolen’ worden gemaakt. Dat zijn soms levensgrote, soms larger-than-life standbeelden. Deze idols en de mensen die ze maken zijn een genot om te fotograferen.

Dinsdag, 1 november: Vertrek-dag

Na het ontbijt eindigt het officiële gedeelte van de workshop. Afhankelijk van je vluchtschema heb je misschien nog wat tijd om die laatste geheugenkaart te vullen of is het moment aangebroken om naar de luchthaven te gaan en terug naar huis te gaan om aan de nabewerking te beginnen van het indrukwekkende oeuvre dat je in Kolkata ongetwijfeld bij elkaar gefotografeerd zal hebben.

* We willen je geen schema van minuut tot minuut geven, want ten eerste kan dat gewoon niet en zou het ook niet leuk zijn, toch? Tijdens onze reis zal je ons af en toe 'T.I.I.' horen zeggen. Dit is een afkorting voor 'This Is India', wat betekent dat dingen niet altijd gaan zoals gepland. Hoewel we van plan zijn om de meeste bezienswaardigheden op deze reisroute te zien (en waarschijnlijk nog meer), kunnen dingen soms niet volgens schema verlopen, zowel wat betreft de plaatsen of mensen die bezocht worden als de dagen waarop we dat doen. Het mooie is dat het alternatief soms nog beter zal zijn dan het oorspronkelijke plan! Weet ook dat sommige van de beste foto's gewoon tussen geplande opnames in plaatsvinden. Dat is de essentie van reisfotografie! De foto’s hierboven laten hopelijk zien dat er geen gebrek zal zijn aan fotomomenten, interessante onderwerpen, achtergronden en tijd om bij te leren. Dit is tenslotte een workshop en niet zomaar een fototour.


Praktische info en prijs

Hoewel veel workshops voor reisfotografie een verhouding tussen het aantal deelnemers en het aantal instructeurs van 8:1 of zelfs 10:1 hebben, hebben we het aantal fotograferende deelnemers aan deze reis met opzet beperkt tot zes. Met twee instructeurs zorgt dit voor een ongelooflijke 3: 1 gast: instructeur-verhouding. En dan rekenen we nog buiten het fotografische oog van onze fixer Shivam. Veel van de afbeeldingen die je in de fotogalerijen hierboven hebt gezien, zijn van hem! We verwachten dan ook dat deze workshop snel uitverkocht zal zijn. Sommige van onze eerdere workshops waren zelfs binnen een dag uitverkocht! Het spijt ons dat we geen plaatsen kunnen vasthouden: alle zes de fotografieplekken worden toegewezen op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Deze workshop staat open voor alle niveaus van fotografen die spiegelloze systeemcamera’s of digitale spiegelreflexen gebruiken en die de basis kennen van het werken met hun camera. We noemen deze workshop soms een 'Masterclass' omdat we willen dat je dat bent tegen de tijd dat je thuiskomt: een meester in belichting, zowel beschikbaar licht als flitslicht, en elke mix daartussenin.

De prijs voor deze geweldige workshop bedraagt 4.495 US$ op basis van 6 deelnemers. Mocht deze workshop onverhoopt niet uitverkocht raken en zijn er 4 of 5 deelnemers, dan komt hier een toeslag van 10% (450 US$) bij. Wanneer je een plek reserveert (door het betalen van de aanbetaling), ga je akkoord met deze eventuele toeslag.

Wat is inbegrepen: zo ongeveer alles.

  • Je verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer. Op de inschrijfpagina kan je kiezen voor een eenpersoonskamer (afhankelijk van beschikbaarheid). De toeslag voor een eenpersoonskamer is 495 US$.

  • Alle maaltijden en water tijdens de tour.

  • Luchthaventransfer van en naar de luchthaven van Kolkata.

  • Vervoer in en rond Kolkata.

  • Training en assistentie door Matt en Piet;

  • Kosten voor modellen en onze fixer

  • Gebruik van verlichtingsapparatuur tijdens de workshop: alhoewel je je eigen flitsapparatuur kan meenemen, kan je ook gewoon de onze gebruiken.

Wat is NIET inbegrepen:

  • Flits-trigger. Hoewel we over het algemeen extra exemplaren meenemen, raden we je ten zeerste aan om je eigen Godox X-Pro-flitszender aan te schaffen voor je specifieke cameramerk. Deze zender kost ongeveer 80 US$ en is verkrijgbaar in een Nikon-, Canon-, Sony-, Olympus- en Fujifilm-versie. Het hebben van je eigen zender zorgt ervoor dat je niet moet wachten tot er eentje van ons beschikbaar is, en zal je workshop-ervaring nog verbeteren.

  • Alle uitgaven van persoonlijke aard zoals fooien, souvenirs, wasgoed, alle dranken (behalve water), telefoongesprekken, enz...

  • Alle kosten veroorzaakt door factoren buiten onze controle, zoals annulering van vluchten, wegblokkades, voertuigstoringen enz...

  • Elke reis-, medische of evacuatieverzekering. Wij vragen dat je een reis- en annuleringsverzekering hebt en dat je het bestaan daarvan voor de aanvang van de workshop kan aantonen.

  • Je internationale vlucht van en naar Kolkata.

  • 10% toeslag bij minder dan 6 deelnemers (zie hierboven)

Bij minder dan 4 deelnemers behouden wij ons het recht voor de workshop te annuleren (en krijg je uiteraard je voorschot terug). Boek je internationale vlucht dus pas nadat we de workshop hebben bevestigd.

Dit is een internationale workshop dus de voertaal is Engels. Een basiskennis Engels komt dus goed van pas. Uiteraard kan je van mij ook de uitleg in het Nederlands (of Vlaams!) krijgen, indien dat nodig zou zijn. Meestal zijn er sowieso een aantal Nederlandssprekende deelnemers.


Ga je graag mee naar Kolkata?

Verzeker je nu van je plekje door een aanbetaling van 1.000 US$ te doen. Het saldo (3.495 US$ plus toeslag voor een eenpersoonskamer, indien gekozen en beschikbaar) dient eind juli betaald te worden. Indien van toepassing, is de 10% toeslag verschuldigd bij het afsluiten van de inschrijvingsperiode midden september. Klik op de onderstaande link die je naar het registratieformulier op de website van Matt Brandon brengt.


Onze sponsors

We danken Fujifilm Belgium vriendelijk voor het ter beschikking stellen van Instax-printers tijdens de workshop. Zo zal je uit de eerste hand kunnen ervaren hoeveel plezier fotografie kan brengen wanneer je een afdruk aanbiedt aan iemand die je zojuist hebt gefotografeerd. 

 

De Fujifilm Instax Printer is het fotografische equivalent van Good Karma. Stap 1. Maak een portret. Stap 2. Geef een afdruk. Stap 3. Een ander zal je steevast vragen om op de foto te gaan. Stap 4: Herhaal stap 1. [Af en toe een extra stap: vervang het papier in de Instax-printer - nog meer af en toe een extra stap: laad de batterij van de Instax-printer op]

 

Sommige behind-the-scenes foto’s © René Delbar en George Neill.

‘Calcutta is not for everyone. If you want your cities clean and green, stick to Delhi. You want your cities rich and impersonal, go to Bombay. You want them high-tech and full of draught beer: Bangalore’s your place. But if you want a city with a sould, come to Calcutta.’
— Vir Sanghvi, Indian journalist

Schrijf je in om als eerste op de hoogte gebracht te worden van nieuwe workshops

Je zal niet alleen als eerste op de hoogte gebracht worden van nieuwe tours, maar als dank ontvang je ook een set van 10 Lightroom-presets
zoals degene die ik gebruik op de meeste van mijn reisfoto's.