Nieuwe features voor Lightroom Classic en Photoshop
Gisteren werd op Adobe Max, de jaarlijkse hoogmis van Adobe, vrij onverwacht Lightroom Classic CC 8 voorgesteld. Maar, verwacht geen al te grote veranderingen. Eigenlijk is dit eerder een 7.6 update, maar omwille van redenen van ondermeer tech support moet het versienummer af en toe veranderen. Vroeger, in de tijd dat je nog betaalde voor een grote upgrade, zaten er dan ook steevast enkele grote features in. Dat is nu in het nieuwe abonnementssysteem niet echt meer nodig of wenselijk: de features worden gewoon ingevoerd wanneer ze klaar zijn. Zit er dan helemaal niets nieuws in deze Lightroom 8? Dat nu ook weer niet… hieronder een overzichtje van de belangrijkste verbeteringen:
Depth range masking
Eerder in de Classic CC 7 release cyclus hadden we al de geweldige luminantie- en kleurbereikmaskers, die tot mijn favoriete Lightroom tools behoren. Nu gaat Lightroom (en Camera Raw) nog een stapje verder door je ook toe te laten om selecties te verfijnen op basis van diepte-informatie. Zo kan je bijvoorbeeld de achtergrond selectief blurren of verdonkeren op basis van die diepte-informatie. Maar vooraleer je ijverig naar die feature op zoek gaat: het is momenteel enkel beschikbaar bij foto’s die met bepaalde Apple iPhones gemaakt zijn (meer bepaald de toestellen met de dubbele camera) én die in het HEIC bestandsformaat opgeslagen zijn. Bovendien moet ook je Operating System HEIC ondersteunen. Ik zit nog op Mac 10.12, en je hebt op zijn minst 10.13 nodig. En mijn iPhone is een 7. Ik ben dan ook maar een arme fotograaf :-)
Van zodra ik de update gedaan heb, kom ik hierop terug. Ik hoop alvast dat dit ook deuren zal openen voor bijvoorbeeld de dual pixel AF foto’s van Canon & co en andere vormen van computational imaging. Had je ondertussen graag een onscherpe achtergrond voor een foto die je met een systeem- of spiegelreflexcamera maakte? Dan is de beste manier voorlopig nog altijd om gewoon een lichtsterke portretlens te gebruiken :-)
HDR Panorama merge in één stap
Wanneer je vroeger een HDR panorama wilde maken, moest je dat in twee stappen doen: eerst de individuele HDR foto’s uitrekenen en dan daar een panorama van maken. Nu kan het in één stap. Je kiest gewoon je foto’s en kiest Photo > Photo Merge > HDR Panorama. In het HDR Panorama Merge Preview dialoogvenster kan je dan de andere instellingen zoals de Boundary Warp slider, Auto Crop en Create Stack opties gebruiken.
Snellere en stabielere tethering voor Canon camera’s
Tetheren is altijd al een beetje een zwak punt geweest van Lightroom in vergelijking met rivaal Capture One. Er werden al stappen ondernomen om het te verbeteren (en ik heb alvast de indruk dat het stabieler is) maar deze update heeft nog eens extra snelheid en stabiliteit toegevoegd voor Canon gebruikers. Laten we hopen dat het daar niet toe beperkt blijft :-)
Verbeteringen aan de Procesversie
De Procesversie (Process Version) is het geheel aan algoritmes waarmee Lightroom je raw bestand uitrekent en bewerkt. Nieuwe foto’s worden voortaan geïmporteerd met Procesversie 5. Oude foto’s blijven de versie behouden die ze hadden. De verbeteringen zijn niet zo drastisch zoals wanneer we van 2 naar 3 of van 3 naar 4 gingen en situeren zich vooral op het gebied van minder purperen kleurzwemen bij hoge ISO-foto’s en een betere weergave van de Dehaze (Nevel verwijderen) schuifregelaar bij negatieve waardes (maar de meeste mensen gebruiken Dehaze toch alleen maar positief).
Ondersteuning voor nieuwe camera’s en lenzen
Zoals gebruikelijk ondersteunt deze nieuwe Lightroom update ook weer een resem nieuwe camera’s, waaronder… de Fujifilm X-T3.
Nieuwe Photoshop update
Ook Photoshop kreeg een update met flink wat grote en kleinere nieuwe features. Voor deze blog post beperk ik me tot de meest in het oog springende: de verbeterde Content Aware Fill. Verder geldt dat ook Camera Raw upgedate werd met alle dezelfde nieuwe features die ik hierboven ook voor Lightroom behandelde. In de video hieronder behandel ik het nieuwe Content Aware Fill dialoogvenster.