Eén van de meest gestelde vragen in verband met straatfotografie is: ‘Waar vind je interessante onderwerpen?’ Deze vraag – en de vele antwoorden er op – zijn dan ook één van de thema’s en praktische tips waar straatfotograaf Willem Wernsen dieper op ingaat tijdens de live online lezing ‘Straat op de Plaat’. Hieronder licht Willem alvast een tip van de sluier op en vertelt hij waarom hij graag fotografeert in… musea! De lezing zelf gaat door op dinsdag 13 juni om 20u. Je kan je nu inschrijven aan het early bird tarief van slechts €14.95 i.p.v. 24.95. Kan je live niet kijken? Da’s geen probleem, want elke deelnemer ontvangt ook een replay-link om de lezing onbeperkt te kunnen herbekijken!
In musea fotograferen is een sport op zich. Soms is het verboden, dat staat dan duidelijk aangegeven. Maar meestal mag je er wel fotograferen. Flitsen daarentegen is doorgaans niet toegestaan. Als fotograaf gaat het in een museum niet over het bekijken van de kunst alleen. Je kan er ook de kunst van het kijken beoefenen. Een eerste mogelijke benadering is observeren hoe mensen de tentoongestelde werken bekijken. Daarbij kan je letten op de manier waarop ze hun appreciatie of verwondering verraden. Soms zie je zelfs afkeuring. En nu en dan merk je de nieuwsgierigheid van iemand voor een detail dat helemaal niets te maken heeft met de tentoongestelde kunst op zich. Het is ook heel boeiend om mensen gade te slaan die samen een kunstwerk bekijken en becommentariëren. Dit gaat meestal gepaard met gebaren zoals wijzen of verhoudingen aangeven. Ook de aandacht van een enkeling voor een bepaald kunstwerk kan zo intens zijn dat dit wel uitnodigt tot fotograferen. Vooral als het kunstwerk lijkt terug te kijken! Een andere invalshoek is te letten op een soort vormovereenkomst of beeldrijm tussen bezoekers en de tentoongestelde werken.
De lichtomstandigheden in musea zijn altijd heel functioneel gericht op de werken in de expositie. Maar dit licht kan je ook optimaal gebruiken om sfeer in je beelden te brengen. Ook het gebouw zelf met zijn licht- en schaduwspel kan een mooie achtergrond zijn voor het fotograferen van de bezoekers. Gebruik dit als een grafisch element in je opnames. Het is niet de bedoeling om gewoon foto’s te nemen van de tentoongestelde werken. Het gaat er vooral om de reacties van mensen op deze werken of hun interactie ermee te observeren en vast te leggen.
Wil je je eigen straatfotografie verbeteren?
Vond je deze tip interessant? Schrijf je dan in voor de lezing ‘Straat op de Plaat’ of bestel het boek ‘101 Tips voor Straatfotografie’, waar je nog 100 andere tips vindt om betere straatfoto’s te maken. Het boek is beschikbaar in een Standard Edition (gedrukt boek inclusief verzending naar België of Nederland) en een Deluxe Edition (gedrukt boek + PDF ebook + een video-tutorial over het werk van Willem + een video tutorial over hoe Willem zijn foto’s omzet naar Zwart-Wit + een set met 10 Zwart-Wit profielen voor Lightroom Classic en Photoshop).