Straatfotografie-tip 04: Leve de Auto-ISO

Je zou het haast gaan vergeten, maar bij straatfotografie komt ook wel wat techniek kijken. Niets zo erg als een perfect moment zien, afdrukken en dan later op je monitor vast te moeten stellen dat de plaat de prullenbak in kan wegens totaal niet scherp. Eén van de meest voorkomende redenen waarom straatfoto’s niet scherp zijn, is omdat de fotograaf een te trage sluitertijd gebruikte, zeker aan de uiteindes van de dag, wanneer er nog niet veel (of niet veel meer) licht is. Of bij binnenopnames in cafés, musea en andere doorgaans weinig fel verlichte plaatsen. Eén geweldig hulpmiddel dat je hierbij kan assisteren is de Auto-ISO functie van je camera. Hieronder lees je wat straatfotograaf Willem Wernsen daarover te zeggen heeft. Nog meer tips en straatfotografie-inspiratie? Schrijf je dan in voor de live online lezing ‘Straat op de Plaat’. Deze lezing gaat door op dinsdag 13 juni om 20u. Je kan je nu inschrijven aan het early bird tarief van slechts €14.95 i.p.v. 24.95. Kan je live niet kijken? Da’s geen probleem, want elke deelnemer ontvangt ook een replay-link om de lezing onbeperkt te kunnen herbekijken!

Auto-ISO: ook voor gevoelige zielen!

Foto © Stichting Fotografie Willem Wernsen

Als straatfotograaf moet je al met heel wat dingen rekening houden. Veel interessante straatscènes zijn immers heel vluchtig. Zie je iets interessants, dan moet er nog bliksemsnel nagedacht worden over creatieve keuzes zoals compositie en leading lines. Ondertussen probeer je nog wat storende elementen te vermijden. En dan is er nog de heilige drie-eenheid van de camera-instellingen die om je aandacht vraagt: welke combinatie van sluitertijd, ISO en diafragma kies je? Hoe en waar stel je scherp? Eén ding dat je goed in de gaten moet houden, is de sluitertijd. Niets zo erg als op je LCD-schermpje een fantastische foto te zien, die achteraf op de computer door een te trage sluitertijd onacceptabel onscherp blijkt te zijn.

Tegen echt onscherpe foto’s bestaat nog altijd geen Photoshop-filter. De Auto- ISO stand waar de meeste camera’s mee uitgerust zijn, kan helpen dat te voorkomen. Die laat je toe om een drempelwaarde in te stellen voor de sluitertijd. Zodra je sluitertijd daaronder dreigt te zakken, verhoogt de camera automatisch de ISO tot aan een door jou ingestelde maximumwaarde. Hoe je ze ook instelt, manueel of via Auto-ISO, schuw de hoge ISO-waarden niet. De huidige camera’s doen verbluffende dingen op hoge ISO en zeker wanneer je achteraf naar zwartwit converteert, elimineer je automatisch al de kleurtintruis, die de meest storende vorm van ruis is. Vergeet tenslotte ook niet dat ruis op een scherm altijd veel meer opvalt dan in de afdruk. De foto hierboven werd met een ISO van maar liefst 12.800 gemaakt en het stoort helemaal niet. Integendeel. Programma’s zoals Topaz Denoise AI, Topaz Photo AI of nu zelfs Lightroom Classic slagen er in om het verschil te maken tussen ruis en beeld-detail en ISO 12.800 opnames er te laten uitzien alsof ze met ISO 400 gemaakt werden.

Wil je je eigen straatfotografie verbeteren?

Vond je deze tip interessant? Schrijf je dan in voor de lezing ‘Straat op de Plaat’ of bestel het boek ‘101 Tips voor Straatfotografie’, waar je nog 100 andere tips vindt om betere straatfoto’s te maken. Het boek is beschikbaar in een Standard Edition (gedrukt boek inclusief verzending naar België of Nederland) en een Deluxe Edition (gedrukt boek + PDF ebook + een video-tutorial over het werk van Willem + een video tutorial over hoe Willem zijn foto’s omzet naar Zwart-Wit + een set met 10 Zwart-Wit profielen voor Lightroom Classic en Photoshop).