Als straatfotograaf heb je niet zoveel materiaal nodig: een camera en een lens volstaan. Maar… welke lens? Kies je voor de handige zoom, of toch maar liever een vaste brandpuntsafstand, een zogenaamde prime? Het ene sluit natuurlijk het andere niet uit. Daarom lees je in deze tip hieronder waarom een prime lens voor jou als straatfotograaf het overwegen méér dan waard is.
Nog meer tips en straatfotografie-inspiratie? Schrijf je dan in voor de live online lezing ‘Straat op de Plaat’met Willem Wernsen. Deze lezing gaat door aanstaande dinsdag 13 juni om 20u. Je kan je nu inschrijven aan het early bird tarief van slechts €14.95 i.p.v. 24.95. Kan je live niet kijken? Da’s geen probleem, want elke deelnemer ontvangt ook een replay-link om de lezing onbeperkt te kunnen herbekijken!
Haal je voordeel met een prime lens!
Veel beginnende fotografen kopen hun camera in combinatie met een zogenaamde kitlens: een lens die met de camera meegeleverd wordt. Vaak is die kitlens een zoomlens die je met één draai aan de zoomring van breedhoek naar lichte tele kan omschakelen. Zo’n lenzen zijn natuurlijk handig, maar ik raad je aan om – de volgende keer dat je budget het toelaat – toch eens te investeren in een lens met een vast brandpunt. Een zogenaamde ‘prime’ lens. Sommige van de bekendste straatfotografen hebben hun hele oeuvre hoofdzakelijk op één lens gebaseerd. In het geval van Henri Cartier-Bresson was dat de 50 mm. De hoofdreden is dat zo’n prime lens meestal een veel grotere maximale lensopening heeft. Daardoor hoef je niet zo snel in de hoge ISO’s te klimmen bij weinig licht. Een voorbeeld? Stel dat je met de 56 mm f/1.2 van Fujifilm een foto zou maken op 1/250e seconde, dan zou je met de 18-55 op f/4 langer dan 1/30e nodig hebben. Maar misschien nog belangrijker is dat de grotere lensopening je toelaat om storende en drukke achtergronden – waar je als straatfotograaf niet altijd controle over hebt – meer onscherp weer te geven. Verder heeft een prime lens meestal minder vertekening, weegt ze minder en… niet onbelangrijk voor straatfotografen… is ze compacter en komt ze minder bedreigend over. Met een pakket zoals Adobe Lightroom kan je op basis van de gebruiksgegevens van je zoomlens zelfs nagaan welke brandpuntsafstanden je het meest gebruikt en welke prime lens dus de meest logische aankoop zou zijn… Deze foto werd gemaakt met de 35 mm op f/1.4. Indien ik deze foto met de 18-55 mm zoomlens gemaakt had, zou de maximale lensopening op 35 mm ongeveer f/3 of f/3.5 geweest zijn. Daardoor zou de achtergrond te scherp geworden zijn in vergelijking met de voorgrond. De lens op de camera die de man vasthoudt is overigens ook een prime, namelijk een 14 mm f/2.8.